DNS naar Google (G Suite)

Een domeinnaam kun je via het "DNS tabel" koppelen met de cloud service van Google genaamd G Suite. Zodra de koppeling succesvol is uitgevoerd, zal jouw G Suite pakket bij Google bereikbaar zijn via het domein. Denk bijvoorbeeld aan e-mail communicatie.

Als beheerder van een Domein kun je ervoor kiezen om het domein met DNS-records door te verwijzen naar Google. Hierdoor blijft de configuratie bij mijndomein.nl staan zodat de overige pakket opties voor Webhosting-, Webhosting Plus- en het Websitemaker pakket functioneel blijven.

Zie indien nodig het artikel over het DNS records.

Raadpleeg hiervoor altijd eerst de documentatie voor jouw Google (G Suite) configuratie. Houd er rekening mee dat deze instelling gepaard gaat met handelingen bij Google.

Belangrijk!
De nameservers moeten op de standaard instelling staan.

In de volgende stappen gaan we ervan uit dat je je al hebt geregistreerd met de domeinnaam bij G Suite, mocht dit niet zo zijn ga dan naar https://gsuite.google.com/signup/basic/welcome en registreer je met de domeinnaam en doorloop het proces.

Stap 1
Domein verifiëren

1. Ga naar
    https://admin.google.com/AdminHome#Home:autoDnsFlow=VERIFY_DOMAIN&autoDnsState=initiateAutoDnsFlow
  2. Als je bent ingelogd wordt er een scherm getoond, selecteer "Overig" in de lijst en klik op "Verificatieproces starten".

3. Selecteer in het volgende scherm bij "Aanbevolen methode" de optie "Anders" in de lijst, je krijgt dan een verificatiecode te zien zoals hieronder:

4. Ga naar 'Mijn account' via https://mijnaccount.mijndomein.nl en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Klik op + achter de domeinnaam waar het om gaat en klik op "Instellingen".

5. Klik op "DNS instellen"

6. Klik op de groene + rechtsonder zodat er een nieuwe invoerregel verschijnt. Selecteer bij type "TXT" en vul in het 2de veld de volledige verificatiecode in die je van Google hebt ontvangen en klik daarna op de knop "Opslaan" om deze te bewaren.

7. Ga terug naar de pagina van Google zoals bij punt 3 en klik op de knop "Verifiëren". Je krijgt dan een melding dat de verificatie is voltooid.

Stap 2
Aanvullende DNS-records toevoegen om te verwijzen naar Google

Het is mogelijk om je e-mail rechtsreeks door de mailservers van G Suite te laten afhandelen. Voorwaarde om dit laten werken is dat bij ons geen e-mailadressen actief zijn op je domein. Heb je toch een e-mailadres actief bij ons, dan zal worden geprobeerd alle e-mails af te leveren voor je domein op ons netwerk i.p.v. bij de mailservers van G Suite.

1. Om je e-mails rechtstreeks door de mailserver van G Suite te laten afhandelen dienen er DNS MX-records te worden toegevoegd en een TXT-record te worden aangepast/toegevoegd. De volgende DNS-records zijn nodig:

MX-records:
    - aspmx.l.google.com met prioriteit 1
    - alt1.aspmx.l.google.com met prioriteit 5
    - alt2.aspmx.l.google.com met prioriteit 5
    - aspmx2.googlemail.com met prioriteit 10
    - aspmx3.googlemail.com met prioriteit 10

TXT-record:
    v=spf1 a mx include:spf.mijndomeinhosting.nl include:_spf.google.com ~all

2. Ga terug naar 'Mijn account' via https://mijnaccount.mijndomein.nl
    Klik op achter de domeinnaam waar het om gaat en klik op "Instellingen" gevolgd door "DNS instellen".

3. Als er al MX-records aanwezig zijn verwijder deze dan door op het rode kruisje (X) te klikken aan de rechterkant. Klik rechtsonder op het groene plusje (+) om per DNS-record een regel toe te voegen. Voeg de MX-records toe zoals hierboven bij punt 1.

Standaard zal er al een TXT-records aanwezig zijn warmee de inhoud begint met "v=spf1 a mx deze regel dient aangepast te worden. Klik hiervoor op het potloodje welke achter de regel staat en wis de volledige inhoud. Vervang deze door: v=spf1 a mx include:spf.mijndomeinhosting.nl include:_spf.google.com ~all

Klik op de knop "Opslaan' om de aangepaste instellingen te bewaren.