SEPA incasso/direct debit

Wat is SEPA?

SEPA staat voor Single European Payments Area.

Dit is een gezamenlijke Europese betaalmarkt. Hierdoor kunnen we allemaal op dezelfde manier betalen. Alle landen in de EU, met als toevoeging Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco, vallen hieronder.
Om er voor te zorgen dat alle betalingen in Euro's in dit gebied op dezelfde manier plaatsvinden, zijn er nieuwe regels opgesteld in het betalingsverkeer. Hieronder valt het gelijkmaken van het rekeningnummer met IBAN en één manier voor betalingen via overschrijvingen, incasso's en betaalpassen.


Wat zijn de voordelen?

Bedrijven en personen die betalingen in Euro's naar een ander land moeten overmaken, doen dit nu zonder ingewikkelde procedures en vanuit elk land binnen de SEPA op dezelfde manier. Een bedrijf kan bijvoorbeeld heel makkelijk zijn personeel in het buitenland betalen en een particulier kan heel eenvoudig producten uit het buitenland betalen.


Voor welke betaalmethodes geldt SEPA?

In eerste instantie geldt de SEPA voor giraal betalingsverkeer (overboeking, automatische incasso en acceptgiro) en betalingen met betaalkaarten en creditcards.


Wat verandert er aan het rekeningnummer?

Voorheen was een rekeningnummer een losse reeks cijfers. Om via SEPA te kunnen betalen, worden alle rekeningnummers omgezet naar IBAN nummers. Een IBAN nummer is een persoonlijk internationaal bankrekeningnummer die laat zien uit welk land en van welke bank het rekeningnummer komt.

Naast het IBAN nummer is er ook het BIC nummer. Dit nummer is een identificatiecode voor banken onderling. Hieruit kan een ontvangende bank herleiden welke bank de afzender is van de overschrijving. Het BIC nummer is niet persoonlijk en staat per bank vastgesteld.


Wat verandert er voor mij?

Na iedere betaling via SEPA, krijg je een zogeheten SEPA Mandate. Dit is een e-mailbericht (in ons geval wordt dit bericht gestuurd door Stichting Foundation Docdata Payments) waarin staat dat je akkoord gaat met de afschrijving. In deze e-mail staan de betaalgegevens genoemd. Een voorbeeld van zo'n bericht staat hier onder.


Voorbeeld bericht

Geachte heer/mevrouw Jansen,

Stichting Foundation Docdata Payments heeft een machtiging eenmalige SEPA incasso ontvangen.

Gegevens mandant:
Stichting Foundation Docdata Payments
Hoofdstraat 82
8972LB
Driebergen-Rijsenburg
NL

Incassant ID: NL99ZZZ321654987000
Mandaatnummer: ddps-321654987-201301010203045-0

Bedrag: EUR 29.00
Omschrijving: MD98765432

Technische gegevens aanvraag:
IP adres: 1.2.3.4
E-mail adres: janjansen@hotmail.com

Gegevens rekeninghouder:
Jan Jansen
Dorpsstraat 1
1234 AB
Onsdorp
NL

Ik ga akkoord met de eenmalige afschrijving per SEPA-incasso van bovenstaand bedrag.
Middels deze akkoordverklaring, geeft u toestemming aan:
* Stichting Foundation Docdata Payments (in naam van Mijndomein.nl) om eenmalig een incasso-opdracht te sturen naar uw bank om bovenstaand bedrag van uw rekening af te schrijven.
* en uw bank om eenmalig een bedrag van uw rekening af te schrijven overeenkomstig deze opdracht van de Stichting Foundation Docdata Payments (in naam van Mijndomein.nl).
Als u het niet eens bent met deze afschrijving, kunt u deze laten terugboeken. Neem hiervoor binnen 8 weken na afschrijving contact op met uw bank. Vraag uw bank naar de voorwaarden. Binnen 3 werkdag(en) wordt dit bedrag van uw rekening afgeschreven.
Stichting Foundation Docdatapayments is in deze slechts een dienstverlener voor Mijndomein.nl.

Was dit artikel nuttig?