DNS doorverwijzing

DNS staat voor Domain Name System.
Elk domein bij mijndomein.nl bevat een DNS-tabel met DNS-records die je zelf kan beheren. Dit zijn rijen in het DNS-tabel waarin regels aangemaakt kunnen worden voor o.a. de verwijzing naar de juiste servers of services.

Bij mijndomein.nl staan de DNS-records standaard ingesteld voor gebruik bij het betreffende pakket. Als eigenaar/beheerder heb je de mogelijkheid om de volgende type DNS-records aan te maken, te wijzigen en te verwijderen:

• TXT
  • A
  • AAAA
  • CNAME
  • MX
  • SRV

Zie voor algemene uitleg het artikel over doorverwijzen.

Meer informatie over DNS record typen.

Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is te verwijzen naar een IP adres behorend bij een domeinnaam of pakket dat bij mijndomein.nl geregistreerd staat. Dit in verband met de virtual hosting instellingen.

TXT-record
Dit record staat voor een tekst record. Hieraan kan inhoud toegevoegd worden dat geen toegevoegde waarde heeft voor de werking van een doorverwijzing. In veel gevallen wordt dit gebruikt bij domeinnaam verificatie door externe services of voor het inzetten als SPF-record.

A-record
Dit record kun je gebruiken om het domein en eventueel onderliggende subdomeinen naar een specifiek IP adres te verwijzen. Dit IP adres moet uiteraard het IP adres zijn van de server die dit verzoek dient op te vangen en te beantwoorden. Zorg ervoor dat de server waar je naartoe verwijst correct is geconfigureerd om dit verzoek te kunnen afhandelen. Het enkel instellen van deze vorm van verwijzing gaat altijd gepaard met configuratie aan de kant (ontvangende server).

Een A-record heeft het volgende nodig:

1. Het subdomein.
    Het betreft hier alleen het voorste gedeelte van de subdomein.
    Voorbeeld: http://subdomein.domein.nl

2. Record inhoud.
    Dit moet het IP adres zijn van de ontvangende server.
    Enkel een IPv4 adres is hier toegestaan.

AAAA-record
Dit record is hetzelfde als een A-record maar dan voor IPv6 adressen.

CNAME-record
Dit record staat voor "Canonical Name Record". Het is in principe een "alias" dat dit subdomein + domeinnaam naar hetzelfde IP adres verwijst als de opgegeven subdomein + domeinnaam in de waarde voor Inhoud". Je kunt het zien als een doorgeefluik.

Een CNAME-record heeft het volgende nodig:

1. Het subdomein.
    Het betreft hier alleen het voorste gedeelte van de subdomein.
    Voorbeeld: http://subdomein.domein.nl

2. Record inhoud.
    Dit mag enkel een subdomein met domeinnaam zijn, vul het enkel in tot en met de domein extensie. Dus geen URL of IP adres, maar bijvoorbeeld: nieuws.mijndomein.nl

MX-record
Dit record staat voor een "Mail Exchange Record", hiermee specificeer je naar welke e-mail server het betreffende mailverkeer voor dit domein gerouteerd moet worden. Houd hierbij rekening met het betreffende pakket. Indien het pakket ook e-mail als optie biedt en jij wijzigt de standaard MX-record naar een ander locatie dan standaard door mijndomein.nl is opgegeven, dan kan de e-mail server van mijndomein.nl het e-mail verkeer hiervoor niet meer opvangen. Al het e-mailverkeer zal verstuurd worden naar de door jou opgegeven locatie.

De door jou aangemaakte e-mailadressen en e-mailboxen worden buiten werking gesteld. Om het bestaan van dubbele e-mail adressen te voorkomen is het hierbij belangrijk dat je ook de door jou aangemaakt e-mail adressen verwijderd. Dit kan namelijk problemen veroorzaken in de toekomst.

Al het e-mailverkeer dat de e-mailserver van mijndomein.nl niet bereikt kan door de helpdesk niet teruggehaald en/of opnieuw verzonden worden. Als beheerder van jouw domein is het belangrijk dat je weet wat je doet. Lees de nodige technische documentatie en zorg ervoor dat je bekend bent met de handelingen.

Een MX-record heeft het volgende nodig:

1. Het subdomein.
    Het betreft hier alleen het voorste gedeelte van de subdomein.
    Voorbeeld: http://subdomein.domein.nl

2. Record inhoud.
    Dit mag enkel een subdomein met domeinnaam zijn, vul het enkel in tot en met de domein extensie. Dus geen URL of IP adres, maar bijvoorbeeld: mail.mijndomein.nl

3. Record prioriteit.
    Dit is standaard ingesteld op "10", je dient hierbij een waarde op te geven dat voor jouw configuratie vereist is. Raadpleeg hiervoor de documentatie voor jouw configuratie.

SRV-record
Dit record staat voor een "Service record", hiermee specificeer je service data in het record zelf voor de ontvangende server ter afhandeling. Services zoals bijvoorbeeld Office365 maken hier gebruik van.

Een SRV-record heeft het volgende nodig:

1. Het subdomein.
    Het betreft hier geen subdomein zoals bij andere records. Dit is een specificatie voor de type service en bijbehorende protocol.
    Voorbeeld: _sip._tls

2. Record inhoud.
    Ook de inhoud wijkt af van wat hierboven is voorgeschreven bij andere records. Hierbij specificeer je het gewicht, poort nummer en het betreffende domein van de service die dit dient af te handelen.
    Dus geen URL of IP adres, maar bijvoorbeeld: 1 443 sipdir.online.lync.com

3. Record prioriteit.
    Dit is standaard niet ingevuld, je dient hierbij een waarde op te geven dat voor jouw configuratie vereist is. Raadpleeg hiervoor de documentatie voor jouw configuratie.

Belangrijk!
Op alle DNS-aanpassingen die afwijken van de standaard mijndomein.nl configuratie bieden wij geen ondersteuning. De helpdesk kan enkel hulp bieden bij de verwijzingen naar de servers van mijndomein.nl zelf.

Na een DNS wijziging duurt het maximaal 3 uur voordat deze globaal actief is.

Indien je de wijziging niet terug ziet in jouw Internet Browser, verwijder de tijdelijke internet bestanden van de Browser en herlaad de pagina.

Ons systeem accepteert alleen normale letters en geen hoofdletters. Wanneer de DNS records in hoofdletters worden verstrekt dan kun je deze via Convertcase gemakkelijk omzetten.

Instellen

1. Log in op het mijndomein.nl account, zie indien nodig: Inloggen.
  2. Selecteer het domein die je wilt doorverwijzen.
    Dit kan vanuit het "Dashboard" door t.h.v. "Domeinnaam" te klikken op "Instellingen".
  3. Klik vervolgens op de knop "DNS instellen".
  4. Zodra de pagina geladen is zul je een overzicht zien van alle DNS records in het DNS tabel.
    • Voeg een nieuw record toe door onder aan het tabel op het "groene plus" icoon te klikken.
    • Wijzig een bestaand record door op het "potlood" icoon te klikken.
    • Verwijder een bestaand record door op het "rode kruis" icoon te klikken.
  5. De wijze waarop je de records dient in te vullen staat hierboven uitgelegd.
  6. Klik vervolgens op de knop "Opslaan".

Herstellen

1. Log in op het mijndomein.nl account, zie indien nodig: Inloggen.
  2. Selecteer het domein die je wilt doorverwijzen.
    Dit kan vanuit het "Dashboard" door t.h.v. "Domeinnaam" te klikken op "Instellingen".
  3. Klik vervolgens op de knop "DNS instellen".
  4. Zodra de pagina geladen is zul je een overzicht zien van alle DNS records in het DNS tabel.
  5. Klik op de knop genaamd "Reset naar standaard waarden". Hierdoor zal het gehele DNS tabel terug gezet worden naar de mijndomein.nl standaard voor dit domein. Alle bestaande DNS record zullen overschreven worden.