Nameserver doorverwijzing

"Nameservers" zijn servers die een domein koppelen aan een onderliggend netwerk met servers die speciaal zijn ingericht voor het afhandelen van de betreffende verzoeken.

Net zoals bij de DNS tabel zijn de Nameservers ook ingedeeld in een tabel. Bij mijndomein.nl staan de nameservers standaard ingesteld voor gebruik van het betreffende pakket. Als beheerder heb je de mogelijkheid om de nameserver-records te wijzigen voor jouw eigen doeleinden. Raadpleeg hiervoor altijd de documentatie dat behoort bij jouw configuratie.

Zie voor algemene uitleg het artikel over doorverwijzen.

Belangrijk!

Gebruik je e-mail van Mijndomein.nl, dan kan je de nameservers niet zo maar aanpassen.
Als dit wel wordt gedaan dan zal je e-mail onbereikbaar worden. Om dit te voorkomen moet je de volgende DNS records instellen op de andere nameserver. De juiste waarden voor het A record kan je vinden in de DNS instellingen.

Type: MX
Prioriteit: 5 of 10
Inhoud: mailfilter1.mijndomein.nl

Type: MX
Prioriteit: 6 of 20
Inhoud: mailfilter2.mijndomein.nl

Type: A
Domein: mail.jouwdomeinnaam.nl
Inhoud: Zie huidige DNS

Type: CNAME
Subdomein: autoconfig
Inhoud: autoconfig.mijndomein.nl

Type: SRV
Prioriteit: 0
Gewicht: 1
Poort: 443
Subdomein: _autodiscover._tcp
Inhoud: autodiscover.mijndomein.nl Type: TXT Inhoud: "v=spf1 a mx include:spf.mijndomeinhosting.nl ~all"

Alle wijzigingen die afwijken van de mijndomein.nl standaard, zijn voor eigen verantwoording.
De helpdesk kan enkel hulp bieden bij de verwijzingen naar de servers van mijndomein.nl zelf. Externe servers of services vallen buiten ons bereik waardoor er geen ondersteuning mogelijk is vanuit onze helpdesk.

Alle nameserver wijzigingen hebben ongeveer 3 uur nodig om globaal gesynchroniseerd en functioneel te worden. Indien je de wijziging niet terug ziet in jouw Internet Browser, verwijder de tijdelijke internet bestanden van de Browser en herlaad de pagina opnieuw.

.de of .at domein extensie
Deze twee domein extensies vereisen een andere vorm van aanpak, zie het artikel over .de en .at nameserver doorverwijzing.

Instellen

1. Log in op het mijndomein.nl account, zie indien nodig: Inloggen.
  2. Selecteer het domein die je wilt doorverwijzen.
    Dit kan vanuit het "Dashboard" door t.h.v. "Domeinnaam" op "Instellingen" te klikken.
  3. Klik vervolgens op de knop "Nameservers wijzigen".
  4. Zodra de pagina geladen is zul je een overzicht zien van alle nameserver records in het tabel.
    • Voeg een nieuw record toe door onder aan het tabel op het "groene plus" icoon te klikken.
    • Wijzig een bestaand record door op het "potlood" icoon te klikken.
    • Verwijder een bestaand record door op het "rode kruis" icoon te klikken.
  5. Raadpleeg voor de juiste record inhoud altijd de documentatie dat behoort bij jouw configuratie. Let op! Gebruik altijd kleine letters bij het invoeren van de nameservers!
  6. Klik vervolgens op de knop "Update".

Herstellen

1. Log in op het mijndomein.nl account, zie indien nodig: Inloggen.
  2. Selecteer het domein die je wilt doorverwijzen.
    Dit kan vanuit het "Dashboard" door t.h.v. "Domeinnaam" op "Instellingen" te klikken.
  3. Klik vervolgens op de knop "Nameservers wijzigen".
  4. Zodra de pagina geladen is zul je een overzicht zien van alle nameserver records in het tabel.
  5. Klik op de knop genaamd "Standaardwaarden". Hierdoor zal het gehele nameserver tabel terug gezet worden naar de mijndomein.nl standaard voor dit domein. Alle bestaande nameserver record zullen overschreven worden.