IMAP vs POP

Een e-mailprotocol is een specifieke "afspraak" waarin besloten is hoe een bepaald e-mailverzoek afgehandeld dient te worden binnen het e-mailproces. Binnen de wereld van e-mail wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van POP of IMAP als protocol om er een e-mailadres (mailbox) mee in te kunnen stellen.

Als je gebruik maakt van POP (Post Office Protocol) wordt het e-mailadres met bijbehorende mailbox ingesteld op het betreffende apparaat om alle e-mailberichten vanaf de e-mailserver te downloaden naar het betreffende apparaat zodat het vervolgens in het profiel (account) van het ingestelde e-mailadres op te slaan. Hierdoor blijven geen e-mailberichten meer bewaard op de e-mailserver maar op het apparaat waar je het betreffende e-mail account in hebt ingesteld.

Als je gebruik maakt van IMAP (Internet Message Access Protocol) wordt het e-mailadres met bijbehorende mailbox ingesteld op het betreffende apparaat om alle e-mailberichten en mappen te synchroniseren van de e-mailserver naar het betreffende apparaat en vice versa om het vervolgens in het profiel (account) van het ingestelde e-mailadres op te slaan.

Het is heel erg belangrijk dat je hierop let en er rekening mee houdt voordat je een e-mailadres met bijbehorende mailbox in wilt gaan stellen.
Maak een goed overwogen keuze POP of IMAP, het achteraf wijzigen van de wijze waarop je e-mail ophaalt kan veel tijd in beslag nemen met een risico dat je e-mailberichten kunt verliezen.

Mijndomein.nl adviseert je daarom altijd om gebruik te maken van IMAP.
Indien je niet zeker weet welk protocol je moet gebruiken, kies dan voor IMAP.
Indien je twijfelt of het later eventueel wilt wijzigen, kies dan alsnog voor IMAP.

Hetzelfde e-mailadres met bijbehorende mailbox op meerdere computers/apparaten/applicaties instellen?
Het is mogelijk om één e-mailadres op verschillende apparaten in te stellen, maar dit kan alleen als je gebruik maakt van IMAP op alle apparaten waar de ditzelfde e-mailadres op ingesteld mag worden.

Bij IMAP blijven de berichten centraal op de e-mailserver bewaard, hierdoor kun je vanuit verschillende computers/apparaten/applicaties inloggen op één e-mailadres met bijbehorende mailbox. Hierbij worden de betreffende e-mailberichten en mappen enkel gesynchroniseerd van de e-mailserver naar de betreffende apparaten waar het e-mailadres op ingesteld is middels IMAP.

Als je op meerdere computers/apparaten/applicaties hetzelfde e-mailadres met POP instelt zullen je e-mailberichten verspreid worden over de verschillende computers/apparaten/applicaties aangezien het niet meer centraal op de e-mailserver bewaard blijft. Hierdoor zul je voor verrassingen komen te staan, daarom raden wij je aan om altijd gebruik te maken van IMAP.