Rode melding in de browser

Het kan zijn dat je een "Gerapporteerde aanvalspagina" melding krijgt zodra je jouw website bezoekt. Deze melding komt niet van Mijndomein.nl, maar van Google.

Google heeft tijdens het indexeren van jouw website ontdekt dat deze besmet is met malware. Om te voorkomen dat deze malware zich verspreidt naar jouw bezoekers, genereert Google deze melding. Hier onder zie je voorbeelden daar van.

Melding in Firefox Melding in Safari

 

Beide meldingen zien er misschien anders uit, maar dat komt door de gebruikte browser. In beide gevallen komt de melding van Google. Helaas wordt in Internet Explorer de melding van Google niet weergegeven. Dit betekent dat bezoekers van jouw website, die Internet Explorer gebruiken, nog altijd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Dit is ook de reden dat het kan voorkomen dat jouw domein tijdelijk wordt geblokkeerd door onze Abusedesk, wij hebben namelijk ook de verantwoording om bezoekers van websites van onze klanten te beschermen tegen infecties.

Mocht jouw website toch geblokkeerd worden door de Abusedesk, is jouw FTP en MySQL omgeving nog gewoon beschikbaar zodat je de infectie wel van je website af kunt halen.


Website opschonen

De meest effectieve manier om jouw website op te schonen is het volledig leegmaken van de FTP omgeving, malware kan namelijk ook in verborgen bestanden en mappen zitten. Je kan alle bestanden met een FTP programma downloaden naar een USB stick. Deze USB stick kun je vervolgens scannen met een virusscanner. Na het opschonen kan je de bestanden weer op je FTP omgeving zetten.

Als je een CMS zoals Joomla of WordPress gebruikt, adviseren we je om een nieuwe, schone installatie te doen van de meest recente versie die beschikbaar is. Zo ben je namelijk direct voorzien van de laatste updates en loop je minder risico op herhaling.

Als laatste stap willen we je aanmoedigen om het wachtwoord van jouw Mijndomein account te wijzigen met behulp van deze link.


Melding van weghalen

Als je zeker weet dat jouw website helemaal schoon is, moet je dit nog even melden bij Google. Dit heet een aanvraag voor heroverweging en kun je doen met behulp van de gratis Google Webmaster Tools. Deze kun je vinden op deze link.

Hier moet je jouw website toevoegen en verifiëren via de stappen die Google daar voor aangeeft. Als de website is geverifieerd zal de pagina aangeven dat er malware is geconstateerd op jouw website. Je moet dan op deze melding (in een rode banner) klikken. Op deze pagina kun je een heroverweging aanvragen. Hoe lang de heroverweging gaat duren is niet bekend. Het is een automatisch proces waar Mijndomein geen invloed op heeft en die Mijndomein ook niet in kan zien.

 

Was dit artikel nuttig?