Joomla 1.5 naar 2.5 naar 3.4

Joomla 1.5 is niet langer ondersteund door Joomla zelf en wordt niet voorzien van beveiligingsupdates. Het is helaas niet mogelijk om Joomla 1.5 gemakkelijk te updaten naar Joomla 2.5, dit wordt daarom een migratie genoemd.

Disclaimer
Deze handleiding is geschreven voor het bijwerken van de core van Joomla. Plugins en templates zullen niet bijgewerkt of overgezet worden. Het bijwerken van websites valt niet onder de ondersteuning van mijndomein.nl. Als het bijwerken van je website met deze handleiding niet lukt zal je daarom een website bouwer op moeten zoeken.

Ook kan je ervoor kiezen om over te stappen op WordPress. Met WordPress is het bijwerken en beheren van je website een stuk eenvoudiger, ook als het grote updates betreft. Tevens zijn er een groot aantal (gratis) plugins en thema's verkrijgbaar.

Maak eerst een backup van jouw huidige data voordat je verder gaat.

Backup

Backup bestanden
Eerst mag je de bestanden van de website downloaden. Dit doe je met een FTP programma als FileZilla.
Om FileZilla in te stellen, kan je de handleiding FileZilla instellen volgen. Als je dat gedaan hebt dan kan je de bestanden downloaden, zie de uitleg in Downloaden met FileZilla

Backup Database
Voor de database kan je inloggen op https://phpmyadmin.mijndomein.nl met de gegevens die je ooit per e-mail ontvangen hebt.
Vervolgens kan je een export maken van de database. Hiervoor mag je het stappenplan Database exporteren aanhouden.

Voorbereidend

1. Ga naar "Extensies" -> "Plugin beheer"
  2. Zoek de plugin "System - Mootools Upgrade" en zet deze aan
  3. Download de jUpgrade extensie
  4. Ga naar "Extensies" -> "Installeer/Deinstalleer" en upload het pakketbestand

Upgraden naar 2.5.6

Ga naar "Componenten" -> "jUpgrade" en start de installatie.

Hierna gaat jUpgrade je website bijwerken. Dit gebeurd in de map /public/sites/www.jouwdomein.nl/jUpgrade/, waardoor je huidige website gewoon bereikbaar blijft.

Zodra dit klaar is, volg dan de gegeven link naar de nieuwe administratie pagina. Hier kan je inloggen met de gegevens die je altijd al gebruikt.

Upgraden naar 3.4.1

1. Download het update bestand:
    https://github.com/joomla/joomla-cms/releases/download/3.4.1/Joomla_3.4.1-Stable-Update_Package.zip
  2. Ga naar "Extensies" -> "Installeer/Deinstalleer" en upload het zojuist gedownloade pakketbestand
  3. Zodra het klaar is, krijg je een nieuwe administratie pagina te zien in de nieuwe Joomla stijl. Hier kunnen enkele foutmeldingen staan. Los deze op, zoek hiervoor zo nodig hulp op de Joomla forums.

Je website is nu bijgewerkt naar de laatste versie. Je zal echter jouw template en plugins opnieuw moeten installeren. Mogelijk moet je hier alternatieven voor zoeken, omdat de plugins niet meer bijgewerkt worden naar Joomla 3.4.1.

Je website "live" zetten

1. Verbind met je FTP programma met onze server
  2. Ga naar /public/sites/www.jouwdomein.nl/ en verwijder hier alle mappen, behalve de map "jUpgrade"
  3. Selecteer alle bestanden in de map "jUpgrade" en verplaats deze naar /public/sites/www.jouwdomein.nl/