WordPress snelheid

Waarom is WordPress langzaam?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Om te begrijpen waarom WordPress langzaam kan zijn, dien je een paar zaken te weten over WordPress, en over CMS (Content Managing System) in het algemeen.

1. WordPress is een CMS (Content Managing System) welke gebruik maakt van (vele) aanvragen op een database-server om de inhoud die jij hebt ingevoerd ook daadwerkelijk weer te geven. Als er een bezoeker op jouw website komt zal eerst in de database worden gekeken wat er weergegeven moet worden.

2. Plugins voegen vaak nog meer extra aanvragen toe aan jouw website en zorgen er voor dat de website langzamer laadt.

3. Het thema wat je gebruikt op jouw website beïnvloedt ook de snelheid.

4. Het aantal (gelijktijdige) bezoekers op jouw website beïnvloedt de snelheid ook.

Tips om jouw WordPress sneller te maken.

We hebben wat tips om WordPress sneller te maken op een rij gezet:

1. Schakel alleen plugins in die je gebruikt en vraag je bij bestaande plugins af of jouw website ze echt nodig heeft.

Deze tip klinkt misschien logisch maar we zien vaak klanten die een waslijst aan plugins hebben ingeschakeld. Vaak blijkt dat een heleboel plugins overbodig zijn. Het uitschakelen van deze overbodige plugins biedt al een aardige snelheidsverbetering.

2. Gebruik een "goed" ontworpen thema.

Wat wij hiermee bedoelen is dat je een thema gebruikt welke niet te zwaar is. Met te zwaar bedoelen we de laadtijd en de hoeveelheid afbeeldingen/scripts die het thema op de achtergrond oproept.

Een website vol dynamische snufjes en uitklapmenu's is mooi, maar zal altijd langzamer zijn dan een goed ontworpen website.

We raden je aan gebruik te maken van Pingdom Tools voor een meting van jouw website. Deze website laat zien welke specifieke items langzaam laden.

3. Caching plugin.

Caching is een manier voor het tijdelijk opslaan van veel opgevraagde informatie. Jouw webbrowser gebruikt dit al standaard als die een website bezoekt om plaatjes en andere inhoud van de website bij een volgend bezoek sneller in te laden. Dit wordt specifiek client-sided caching genoemd.

Je hebt ook een andere variant, "server-sided"- caching genoemd. Zoals eerder in dit artikel is genoemd "praat" WordPress met onze database-server bij elke bezoeker. Je kunt ervoor zorgen dat jouw website een stuk sneller laadt door gebruik te maken van "server-sided"-caching. Hier bestaan diverse plugins voor. Wat deze plugins doen is een opgeslagen versie (statische versie) van stukken van jouw website weergeven.

• Onderaan dit artikel kun je lezen hoe je de W3 Total Cache plugin installeert in WordPress.Dit is een "server-sided"-caching plugin.

4. Niet elke plugin werkt in elk thema.

Ondanks dat dit niet direct met de snelheid van jouw website heeft te maken kan het wel enig verschil uitmaken als een plugin niet goed werkt met het thema welke jij gebruikt op jouw website.

1. Is jouw website echt heel traag, ga dan na of je recentelijk een plugin hebt geïnstalleerd. Probeer ook de plugins één voor één uit te schakelen tot het probleem over is.

Om een beeld te krijgen van welke plugin veel tijd nodig heeft kan je de WordPress plugin "P3 Profiler" gebruiken: P3 profiler

2. Meer ondersteuning nodig? Andere tips and tricks nodig?

Raadpleeg altijd de documentatie van Wordpress.org, Wordpress support of de Wordpress community.