De tekstverwerker uitgelicht

De tekstverwerker is zichtbaar bij het aanmaken van een artikel of bij een tekstblok op een pagina. In dit artikel worden de verschillende onderdelen van de tekstverwerker uitgelicht.

Voor de beeldvorming kun je de volgende video-instructie volgen: http://youtu.be/S2ui4mdiNUk

1. Met de knop "Media" is het mogelijk om een afbeelding of youtube video toe te voegen. Zodra je hier op klikt krijg je een popup te zien. Vervolgens kan je een keuze maken van hoe je je media wilt plaatsen.

2. De knop "Link" is standaard inactief. Dit kan verwarrend overkomen maar hier is een reden voor. De knop wordt actief zodra je het tekstgedeelte of de afbeelding waarvan je een link wilt maken geselecteerd hebt.

3. Deze buttons zijn volgens mij bekend. De buttons worden gebruikt om tekst vet, cursief en/of onderlijnd weer te geven. Ook hierbij geld dat je de tekst dient te selecteren om vervolgens het gewenste effect toe te kennen.

4. De button bij nummer 4 is een "gummetje". Het gummetje kan je gebruiken om de hele opmaak van de tekst te verwijderen. Alle opties die je met de tekstverwerker kunt toevoegen worden gereset met uitzondering van toegevoegde afbeeldingen en links.

5. De lijst button is bedoeld om op een snelle manier een opsomming te maken in je tekst. De opsomming kan bestaan uit een lijst met "bolletjes" of "cijfers". Dit naargelang de optie die je selecteert.

6. Dit is de button om het "Page break" aan te geven. Deze button is aan te raden als je gebruik maakt van een blog website. Hiermee kan je namelijk de "lees meer" link plaatsen. De tekst boven de pagina-einde lijn wordt weergegeven boven de lees meer link. klikt de bezoeker hier vervolgens op dan wordt het volledige artikel weergegeven. Op deze manier hou je alle pagina's kort en overzichtelijk.

7. De meer button "toont of verbergt" de extra tekstverwerker opties die staan op de 2de regel. Nummer 8 tot en met nummer 13 zoals aangegeven in de afbeelding bovenaan.

8. De opties te zien bij button 8 worden gebruikt in elk tekstverwerkngsprogramma (Word, Pages, etc.). Hiermee bepaal je de uitlijning van de tekst. Weergave van links naar rechts, de tekst gecentreerd of de tekst geplaatst van rechts naar links.

9. Met de knop lettertype kan je een lettertype selecteren die gebruikt zal worden voor de geselecteerde tekst. Geef je hier geen lettertype op dan zal het standaard lettertype van de stijl toegepast worden op de tekst.

10. Met tekengrootte kan je de grootte van de tekst bepalen.

11. De button weergegeven met de letter A kan je gebruiken om de tekst van je artikel een kleur te geven.
    Mocht je een specifieke kleur in gedachte hebben kan je deze instellen op basis van HEX waarde (HTML kleuren) na het klikken op de optie "Meer kleuren".

12. De "Word" button is een erg handige optie. Soms word een tekst voor de website eerst in Word geschreven en opgeslagen. Echter, zodra je deze direct in de editor gaat "knippen plakken" dan worden alle stijlen die wordt hieraan geeft meegenomen. Je krijgt dan een afwijkend lettertype en tekstgrootte etc. Door op de "Word" button te klikken krijg je een popup te zien waarin je de tekst kan plakken en opslaan. De volledige tekst zal dan zonder "Word" opmaak geplaatst worden in het artikel.

13. De HTML button kan gebruikt worden om de opmaak van het artikel te verfijnen met extra HTML opties. Hiermee kan je extra scripts en HTML inhoud toevoegen aan je artikel. Deze button is ook erg handig om een artikel 1 op 1 te kopiëren. De volledig opmaak wordt op deze manier meegenomen en kan je op dezelfde wijze plakken in een ander HTML editor.

Tip!
Als je bij het opmaken van een artikel op "ENTER" drukt ga je naar de volgende witregel met een extra witregel ertussen. Dit komt omdat er een nieuwe paragraaf wordt begonnen. Echter, maak je gebruik van de toets combinatie "SHIFT + ENTER" dan krijg je geen extra witregel en begint de tekst direct onder de vorige regel.