Google Analytics & Webmaster Tools

Voor iedere Websitemaker website kun je gebruik maken van de gratis services van Google. Denk hierbij aan Google Analytics voor uitgebreide bezoekersstatistieken en Google Webmaster Tools voor wat betreft de indexatie in de zoekmachine van Google zelf. Hiervoor heb je een wel een Google-account nodig (gratis).

Je kunt met jouw Google-account de Websitemaker website aanmelden via:
Google Analytics: http://www.google.com/analytics
Google Webmaster Tools: http://www.google.com/webmasters

Zorg ervoor dat je de website eerst hebt aangemeld voordat je de onderstaande instructies uitvoert.

Zie voor de beeldvorming de videoinstructie: http://youtu.be/bUtAWclE4Jo

Instructie Google Analytics:

1. Log in op de Websitemaker beheer.
  2. Klik boven in het scherm op het beheer tabblad "Instellingen".
  3. Klik op "Zoekmachine instellingen" in het menu aan de linker kant van het scherm om de onderliggende opties te weergeven.
  4. Klik vervolgens op "Google analytics".
  5. Vul jouw Google analytics ID in.

Het is niet meer nodig om de Google Analytics code over te kopiëren, het enkel invullen van de Google analytics ID is voldoende.

6. Klik op "Opslaan".

Instructie Google Webmaster Tools:

1. Log in op de Websitemaker beheer.
  2. Klik boven in het scherm op het beheer tabblad "Instellingen".
  3. Klik op "Zoekmachine instellingen" in het menu aan de linker kant van het scherm om de onderliggende opties te weergeven.
  4. Klik vervolgens op "Google Webmaster Tools".
  5. Vul jouw Google verificatie code in.

Bij de verificatiestappen voor Google Webmaster Tools kies je voor verificatie middels metatags. De Meta-tag die je te zien krijgt heeft een waarde voor "content". Het is nodig om de inhoud van de waarden van "content" te kopiëren en op te geven in het Websitemaker beheer.

6. Klik op "Opslaan".