Domeinnaamfraude?

In het geval van domeinnaamfraude word je door criminele domeinnaambezitters benaderd die jou te kennen geven dat een ander bedrijf eenzelfde domeinnaam wil registreren, maar dan met een andere extensie, zoals .eu, .info of .com.

Je kunt dit voorkomen door een flink bedrag neer te leggen om het domein alsnog te registreren op jouw naam. Het kan gaan om bedragen van wel 150 euro in plaats van ongeveer 10 euro. In sommige gevallen word je verteld dat jouw domeinnaam verloopt. Deze kan dan worden verlengd, wederom na betaling van een flink bedrag. Bij controle van de betreffende domeinnaam blijkt echter dat deze nog gewoon vrij is voor registratie en dat jouw eigen domein niet verloopt.


Hoe herken je domeinnaamfraude?

 • Er wordt ongevraagd contact opgenomen via post, e-mail of telefoon;
 • Het hosting bedrijf is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN. De SIDN beheert de registraties van de .nl-domeinnamen;
 • Het te betalen bedrag is vele malen hoger dan dat van een legitieme aanbieder.

Hoe voorkom je domeinnaamfraude?

 • Via de Stichting Internet Domeinnaam Registratie kun je zoeken wie de domeinnaamhouder is van een website;
 • Ga nooit zomaar ergens mee akkoord, laat je niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen;
 • Zorg dat jouw personeel op de hoogte is van dergelijke praktijken;
 • Vertrouw geen enkele onbekende aanbieder die jou zonder enige aankondiging benadert met aanbiedingen. Fraudeurs proberen via internet en postcampagnes zoveel mogelijk slachtoffers te benaderen;
 • Als eenmanszaak, VOF en stichting kun je gratis bij het Bel-me-niet register inschrijven.

Wat te doen als je slachtoffer bent van domeinnaamfraude?

Ben je al akkoord gegaan met een aanbieding van een domeinnaamfraudeur dan ben je slachtoffer van een misdaad. Jammer genoeg kan iedereen dat overkomen. En helaas is de kans dat je het geld kwijt bent groter dan de kans dat je het terug zult krijgen. Wel kun je helpen deze fraude te bestrijden en erger te voorkomen:

Doe altijd aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Neem daarvoor contact op met de plaatselijke politie: 0900-8844. Je kunt ook (op afspraak) een politiebureau bezoeken.


Je vertrouwt het niet en je hebt nog niet betaald

Heb je nog niet betaald maar je hebt bedenkingen, dan is het advies om niet te betalen. Per brief kun je om opheldering vragen.

 • Plaats géén handtekening onder de brief om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt;
 • Verstuur de brief aangetekend;
 • Wanneer een incassobureau wordt ingeschakeld door de partij die jou benaderd heeft, of je zelfs laat dagvaarden, brengt dit extra kosten met zich mee voor je. Daarom is het van groot belang om goed schriftelijk verweer te voeren. De rechter zal dit laten meewegen in zijn/haar oordeel.

Je hebt de betaling al gedaan

Indien je al betaald hebt, ga dan na wat jouw rechtspositie is en welke mogelijke juridische stappen je kunt nemen tegen deze fraudeur om jouw geld terug te kunnen krijgen.

Verzamel en bewaar alle communicatie (brieven, e-mails, documenten) van en naar de fraudeurs. Ook opgenomen telefonische gesprekken kunnen dienen als bewijs in een civiele zaak. Bewaar deze zo mogelijk. Ook voor politie en justitie is deze communicatie erg belangrijk;

Meld de fraudepraktijken bij SIDN, via support@sidn.nl of 026-3525555;

Doe aangifte bij de politie. Zij maken dan een proces-verbaal op. Voor het doen van een aangifte neem je contact op met de plaatselijke politie: 0900-8844 of bezoek je op afspraak een politiebureau.

Ook kun je jouw ervaring melden bij het Steunpunt Acquisitiefraude

Was dit artikel nuttig?