Migratie van Joomla 2.5 naar 3.3

Introductie

De migratie van Joomla 2.5 naar 3.x wordt beschouwd als mini-migratie. Dit is het geval omdat de Joomla core extensies upgraden via een “één-klik” upgrade via de Joomla! update component in het beheergedeelte van Joomla. Veel extensies van derden hebben ook een één-klik upgrade. Sommige niet. Je moet iedere extensie bekijken en bepalen welke handelingen de extensie nodig heeft om van 2.5 naar 3.x te gaan. Als je dat nog niet gedaan hebt, is het misschien interessant het zelf-onderzoek en de planning voor een 2.5 naar 3.x migratie te lezen voordat je onderstaande stappen volgt.

Deze handleiding is een Nederlandse vertaling van Joomla's handleiding, aangevuld met links naar mijndomein.nl handleidingen die je kan volgen om bepaalde stappen te voltooien. Hoewel we onze best doen om de overstap voor jou zo simpel mogelijk te maken, kan Mijndomein niet aansprakelijkheid gesteld worden voor fouten in de handleiding.
Voer de migratie van Joomla altijd uit op een kopie van je website en maak, waar aangegeven, de nodige backups.

Joomla core extensies:

• Categorieën
  • Artikelen
  • Menu's
  • Modules (core modules - niet van derden)
  • Banners
  • Contacten
  • Berichten
  • Nieuwsfeeds
  • Redirect
  • Zoeken
  • Slim zoeken
  • Weblinks

Voor zeer grote of ingewikkelde 2.5 naar 3.x migraties

De "één-klik update" zal in veel gevallen goed werken. Voor sommige grote, complexere sites, is de "één-klik update" misschien niet de beste manier.
Voor grote of complexe sites kan het goed zijn de instructies voor een reguliere migratie te volgen en de "één-klik update" functionaliteit niet te gebruiken.

Volg, om dit te doen, de instructies voor het plannen van een 1.5 naar 3.x migratie en het migreren van Joomla 1.5 naar 3.x. Vervang 1.5 door 2.5 tijdens het lezen.

Stap voor stap

Een ontwikkelomgeving opzetten

1. Maak een backup van je huidige website. Hiervoor kan je een backup programma zoals Akeeba gebruiken.

2. Maak een nieuwe database aan voor de testsite: Handleiding database aanmaken

3. Maak een subdomein aan, bijvoorbeeld "joomla2.mijndomein.nl": Handleiding subdomeinen

4. Installeer hier de backup die je eerder gemaakt hebt met Akeeba. Alle migratie handelingen zal je op deze testsite uitvoeren
  5. Update de database van je testsite naar de laatste versie (2.5.28) door op op de Joomla administration pagina naar de Extensie Manager → Database tab te gaan. Als de database niet up-to-date is komt daar een knop "Repareren" te staan om de database bij te werken.

6. Test of je testsite goed werkt. Zo ja: maak een backup van de huidige testsite zoals beschreven in stap 1 van de voorbereiding. Maak opnieuw een backup aan.

Controleer alle extensies

1. Je gaat nu alle extensies die op je site geïnstalleerd staat controleren. Je moet hierbij bepalen of ze bijgewerkt moeten worden naar de nieuwste versie of dat ze verwijderd moeten worden. In Joomla 2.5.28 kan je naar Extensiebeheer  Update tab gaan en klikken op Vind updates waardoor een tooltip in de beheer-tab verschijnt met compatibiliteit informatie in de backend. Deze functionaliteit ondersteunt alleen extensies die bijgewerkt worden via het Extensiebeheer - Update tabblad.

Als je extensies hebt geïnstalleerd die de Joomla extensie update niet gebruiken, dan moet je het handmatig onderzoeken, zoals hieronder. Hetzelfde geldt voor extensies die een tooltip geven. Je moet nog het soort pakket en het migratiepad controleren bij de extensie ontwikkelaar om te controleren hoe je deze moet upgrade/migreren.

2. Ga naar het Extensiebeheer  Beheer tabblad
  3. Klik op de drop-down lijst voor het type.
  4. Selecteer "pakket" uit de drop-down lijst.

Er wordt aangeraden eerst Pakket te selecteren omdat als er iets in een pakket gedeïnstalleerd moet worden (modules, plugins of iets anders) dit in een pakket in één keer automatisch gebeurt.

5. Verwijder elk pakket dat niet meer nodig is, of wat je niet naar Joomla 3 migreert.

6. Herhaal dit proces door naar het beheer-tabblad te gaan voor ieder type in de drop-down lijst: Component, Bestand, Taal, Bibliotheek, Module, Plugin en Template.

Als de auteur Joomla! Project is, laat ze dan met rust. Slim zoeken is een Joomla core ondersteunde extensie, maar het Auteur veld hiervan kan leeg zijn. Voor alle andere, zorg ervoor dat deze deïnstalleerd als ze niet gebruikt worden of niet compatible zijn met Joomla 3.x.

LET OP! Je kan een template dat als standaard staat ingesteld niet deïnstalleren. Je moet een door de core ondersteund template als Beez of Atomic selecteren en dan de template deïnstalleren als dat nodig is.

7. Maak een aantekening van de versie van de Pakketten en Componenten die nu gebruikt worden en die je op de site wilt behouden.
    Je kan gebruik maken van het Extensies van derden inventarisatie werkblad of ze gewoon kopiëren en plakken in een document ter referentie.

8. Update alle extensies naar de laatste versie.

9. Let er voor en tijdens het updaten op of een extensie zowel een 2.5 als 3.x versie in het zelfde pakket heeft. Als dat zo is, dan zijn ze geschikt voor een "één-klik update."

Zo niet, of 2.5 en 3.x hebben verschillende pakketten, dan moeten ze van geval tot geval bekeken worden. Ze vallen normaliter in één van de volgende scenario's:
    • De extensies hebben verschillende pakketten maar bij het upgraden naar 3.x, constateren ze dit zelf automatisch en kunnen met een klik geupdated worden. Wees er zeker van dat de ontwikkelaar dit bevestigt.
    • De extensie heeft verschillende pakketten die gedeïnstalleerd moet worden in 2.5 en daarna opnieuw geïnstalleerd moet worden in de Joomla 3.x versie na de migratie.
      Een voorbeeld hiervan kan zijn een inhoud plugin. Het is zeer eenvoudig deze in 2.5 te deïnstalleren en daarna opnieuw in 3.x te installeren.
    • Zie Template overwegingen voor meer specifieke informatie over templates.

Let op bij Core ondersteunde extensies: Als je een Core ondersteunde extensie gebruikt (Advertenties, Contacten, Berichten, Nieuwsfeeds, Verwijzingsbeheer, Zoeken, Slim zoeken, of Weblinks) in Joomla 2.5 en deze zijn verwijderd in Joomla 3.4+, dan detecteert Joomla het gebruik hiervan tijdens de upgrade en installeert deze Core ondersteunde extensies automatisch.

Naar Joomla! 3.x updaten

Zorg ervoor dat je de extensies van derden ge-update óf verwijderd hebt zodat alleen de extensies die compatibel met Joomla 3 nog in je installatie staan. Ga daarna pas door met onderstaande stappen.

1. Ga in het controle paneel naar Website  Algemene instellingen  Server tabblad en zet Foutrapportage van Standaard van het systeem naar Maximum. Druk op op Opslaan & sluiten.

2. Ga naar Extensies  Pluginbeheer, voer "Onthoud mij" in het Filter in en druk op enter.
  3. Schakel de Onthoud mij plugin uit door op de groene status vinkje te klikken. Als de plugin uitgeschakeld is wordt het rondje rood.

4. Maak nog een backup van de testsite
  5. Aanbevolen maar niet verplicht: Repareer de assets-tabel. (Repareren van de assets tabel). Onderaan de pagina staat een hulpmiddel om dit in een paar klikken te doen.
  6. Ga naar Componenten  Joomla Update. (Er zou moeten staan dat er geen updates beschikbaar zijn. Zo niet, update Joomla naar de nieuwste versie en test het uit. Maak daarna nog een backup.)
  7. Klik op de Opties knop in de rechter bovenhoek.
  8. Selecteer Korte termijn ondersteuning (Dit is de huidige tekst - het kan in de toekomst anders zijn) uit de drop-down lijst van Updateserver.

9. Klik op Opslaan & sluiten.
  10. Je ziet nu de geïnstalleerde Joomla versie, de nieuwste Joomla! versie en de URL van het updatepakket.

11. Ga, als de update niet getoond wordt, naar Extensiebeheer  Updaten en druk op Cache opschonen vanuit de werkbalk. Nu zou de update naar Joomla3 zichtbaar moeten worden.
  12. Klik op de "Installeer de update" knop.
  13. De update gaat nu installeren. De tijd dat het wiel draait hangt af van de site, de internet verbinding en snelheid van de server.
  14. Als alles goed gaat kom je weer in het controle paneel terecht, dat een compleet nieuw uiterlijk heeft gekregen.

15. Klik op de "Purge" knop linksboven in de website.
  16. Ga naar Extensies  Extensiebeheer  Database en klik op "Repareren" als deze knop getoond wordt.
  17. Ga naar het tabblad "Ontdekken" en controleer of er nog extensies geïnstalleerd moeten worden.

18. Aanbevolen maar niet verplicht: repareer de assets tabel. Onderaan de pagina vind je een hulpmiddel om dit gemakkelijk te doen.

19. Ga naar Extensies  Pluginbeheer, voer "Onthoud mij" in in het Filter en druk op enter.
  20. Schakel de Onthoud mij plugin in door op het rode status vinkje te klikken.

21. Ga naar je website en controleer of de template goed weergegeven wordt. Zo niet, zie het artikel common errors during migration van Joomla.
  22. Maak een nieuwe backup van de website.

23. Ga naar Inhoud  Artikelen. Klik hier op Opties  Bewerkingsweergave en zet de optie "Save History" op "Ja".

24. Installeer eventuele nieuwe templates en extensies. Maak hierbij backups zodat je deze terug kan zetten als een extensie onherstelbare problemen veroorzaakt.

Je website live zetten

1. Maak een backup van je huidige website in de huidige staat.
  2. Maak een backup van de testsite en herstel deze op de locatie waar de website moet komen te staan.
  3. Test of de website het goed doet.
  4. Verwijder de testsite, maar bewaar de backups die je gemaakt hebt.

Als er nog wijzigingen op je website geweest zijn tijdens het migreren naar Joomla versie 3.3 dan kan je deze handmatig overzetten, of een transfer tool/third-party extensie gebruiken.

Aanbevolen hulpmiddelen