Formulieren toevoegen in Websitemaker

In de websitemaker heb je de mogelijkheid om een formulier-widget toe te voegen aan je website. Een simpel contactformulier of een uitgebreid formulier zijn mogelijk.

Hoe voeg ik een formulier toe aan mijn website?

Om een formulier aan je website toe te voegen klik je in het linkermenu op "widget toevoegen". Er opent zich een overzicht van alle beschikbare widgets.

Zoek hier de widget "Contactformulier". Sleep deze widget naar een positie in je website waar je het formulier wilt hebben.

Hoe stel ik een formulier in?

Nadat je het formulier hebt ingevoegd moet je deze nog wel instellen. Zodra je de positie hebt bepaald, wordt direct het instellingen menu geopend. In dit menu kun je zien welke velden er in het formulier aanwezig zijn. Ook kun je hier velden aanpassen door middel van het potlood-icoontje achter een veld, het prullenbak-icoontje achter een veld of kun je zelf velden toevoegen door middel van het plus-icoontje onder aan de pagina.

LET OP: Vul bij "Ingediende formulieren worden verstuurd naar" het email adres in, waarop je deze wilt ontvangen. Als je hier niets noteert, zul je de ingevulde formulieren dus ook niet in je inbox ontvangen en kunnen klanten je niet bereiken.

Verzendinstellingen

Op het tabblad "Instellingen voor indienen" kun je de verzendinstellingen configureren. Hier kun je instellen naar welk e-mailadres de verzonden formulieren gestuurd moeten worden. Ook kun je het onderwerp van het e-mailtje wat je ontvangt instellen.

Stel hier ook een "bedankt"-bericht in wat men te zien krijgt na het insturen van het formulier en de foutmelding die men krijgt als er iets niet goed is gegaan.

Je hebt hier ook de mogelijk om in te stellen dat men wordt doorverwezen naar een bepaalde pagina met de optie "Na indiening doorverwijzen naar een pagina". Hiermee kun je de bezoekers leiden naar een pagina met een "bedankt"-tekst en eventueel meer informatie.

Inzendingen exporteren

Als er een formulier wordt verzonden wordt deze ook in een database in je websitemaker opgeslagen. Je hebt dan ook de mogelijkheid om inzendingen die via je formulier zijn verzonden te exporteren naar een CSV bestand. Dit doe je door op het ingevoegde formulier in je website te klikken. Er opent dan een optiemenu. In dit menu kies je voor "Formulierantwoorden". Er wordt direct een download van het CSV bestand gestart.