Wordpress updaten

In dit artikel wordt omschreven hoe je WordPress kunt updaten naar de meest recente versie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw installatie de meest recente versie gebruikt. Zo zorg je er namelijk ook voor dat je gebruik maakt van de meest veilige versie.

Het updaten van WordPress kan er wel toe leiden dat bepaalde plugins niet langer werken of dat jouw thema niet langer goed werkt. Onder aan dit artikel staan voor dit probleem een aantal oplossingen omschreven.

Notitie
Gebruik deze handleiding als begeleiding tijdens het updaten. Raadpleeg altijd de documentatie van WordPress.org, WordPress support of de WordPress community.

Backup

Maak eerst een back-up van jouw website voordat je verder gaat:

Handleiding: een backup maken van je website

WordPress 3.6 en ouder

Deze oude WordPress installaties hebben nog geen automatische updater. Om de website te updaten download je de nieuwe versie vanaf de WordPress website (https://nl.wordpress.org/) en upload je de bestanden naar de map van de website via FTP. Overschrijf hierbij de bestaande bestanden.

Als je daarna naar de website gaat wordt de database bijgewerkt waarna je website weer up-to-date is. Vergeet niet je plugins en thema's te controleren op updates!

WordPress 3.7 en nieuwer

Heb je geen toegang tot je WordPress Dashboard? Volg dan de stappen onder "WordPress 3.6 en ouder".

• Log in op je WordPress website.
  • Ga naar het menu Dashboard -> Updates en werk eerst de WordPress versie bij naar de meest recente versie.
  • Update vervolgens alle plugins en thema's waarvoor updates beschikbaar zijn.

Problemen oplossen

Als jouw website na het updaten er opeens heel anders uitziet, dan kan er een plugin zijn die dit veroorzaakt. Ook is het mogelijk dat het thema waar jouw website gebruik van maakt niet langer werkt met de nieuwere versie van WordPress.

Om dit te verhelpen of te bekijken wat de oorzaak is kun je onderstaande stappen uitvoeren:

• Schakel alle plugins uit (deactiveren) en zet deze vervolgens weer één voor één aan. Controleer ondertussen de website om te achterhalen welke plugin de boosdoener is en laat deze plugin gedeactiveerd.

Als je hebt achterhaald welke plugin het probleem veroorzaakt, kun je een andere plugin installeren welke dezelfde functionaliteit biedt of eventueel contact opnemen met de plugin ontwikkelaar om te bekijken 'of' en wanneer deze plugin wel gaat werken met de nieuwere WordPress versie.

• Een andere oorzaak kan zijn dat het thema dat je gebruikt niet geschikt is voor een nieuwere WordPress versie.

Via Weergave -> Thema’s kun je een standaard WordPress template activeren, zoals bijvoorbeeld het Twenty Ten, Twenty Eleven, Twenty Twelve, Twenty Thirteen, Twenty Fourtheen, Twenty Fifteen of Twenty Sixteen thema.

Als het probleem verholpen is door het activeren van een standaard WordPress thema zal jouw thema niet geschikt zijn voor een nieuwere versie van WordPress. Je kan dit oplossen door op de website van de ontwikkelaar te kijken of er een update is uitgebracht, een alternatief thema gaan gebruiken of door zelf jouw thema te repareren.